Cine a fost Sergiu Celibidache. Povestea de viață impresionantă a marelui dirijor

Sergiu Celibidache: Care este povestea de viață a merelui dirijor, dar și parcursul său profesional

Iată cine a fost marele dirijor român Sergiu Celibidache! Celebritatea a avut parte de o viață impresionantă.

Cine a fost Sergiu Celibidache

Data nașterii a celebrului dirijor Sergiu Celibidache nu este una cunoscută cu exactitate, oscilându-se între datele 28 iunie – 11 iulie 1912. Acesta s-a născut la Roman, județul Neamț, România și a murit la data de 14 august 1996 la Neuville-sur-Essonne, Région Centre, Franța.

Sergiu Celibidache a fost un dirijor și compozitor celebru român, membru de onoare al Academiei Române.

Sergiu Celibidache a fost căsătorit cu Ioana, o pictoriță română, iar din rosul iubirii lor a rezultat un fiu, Serge Ioan Celibidachi, născut în 1968.

Sergiu Celibidache, educație și parcurs profesional

La vârsta de 4 ani, Sergiu Celibidache începe să cânte la pian. De asemenea, celebrul dirijor a studiat matematica, filosofia și muzica în Iași, iar după despărțirea de familia sa și-a continuat studiile la București și Paris.

În 1936, Sergiu Celibidache a plecat la Berlin unde a studiat la Academia de Muzică.După terminarea studiilor, Sergiu Celibidache devine în 1945 dirijor pro tempore al faimoasei Orchestre Filarmonice din Berlin. Până în 1958, dirijează peste 400 de concerte cu orchestra filarmonică din Berlin, impunându-se ca personalitate muzicală de o excepțională exigență artistică.

În perioada în care nu a mai avut o funcție permanentă de dirijor, Sergiu Celibidache a fost invitat cu regularitate la pupitrul unor renumite orchestre simfonice din America de Sud și europene: Orchestra Radio din Stuttgart (Germania), Orchestra Națională din Paris (Franța), Orchestra Simfonică Radio din Stockholm (Suedia).

Între 1960 și 1962 celebru dirijor și compozitor ține cursuri de perfecționare în arta dirijorală la Academia Musicale Chigiana din Siena (Italia), iar mai târziu la Fontainebleau (Franța) și la München (Germania) pentru tinerii dirijori.

În 1979 Sergiu Celibidache a primit funcția de director muzical general al orașului München și de dirijor permanent al orchestrei filarmonice din acest oraș. Sub conducerea sa, Filarmonica din München a devenit una din cele mai bune orchestre simfonice din lume.

Sergiu Celibidache, interpret al muzicii post-romantice

Sergiu Celibidache a fost un celebru interpret al muzicii post-romantice, acesta fiind recunoscut ca dirijor a simfoniilor lui Anton Bruckner, precum și al impresioniștilor francezi, de la Claude Debussy la Maurice Ravel.

Stilul său dirijoral era unul foarte original, fiind cunoscut în special pentru varietatea tempo-urilor.

Pentru activitatea sa artistică, Sergiu Celibidache a primit diverse distincții, printre care se numără:

 • cetățean de onoare al orașului München (1992),
 • membru de onoare al Academiei Române (1992),
 • doctor honoris causa al Universității din Iași (1992),
 • Ordinul Maximillian pentru Știință și Artă (Germania, 1993).

  Viața lui Sergiu Celibidache, subiect de film

  Vara anului viitor, 2024, vor avea loc filmările pentru filmul inspirat din viața lui Sergiu Celibidache. Actorul principal, care îl va interpreta pe celebrul dirijor va fi actor american John Malkovich.

  Filmul, intitulat The Yellow Tie, se bazează pe un scenariu scris de fiul dirijorului, Serge Ioan Celibidache și de scenaristul filmului Octav, James Olivier.

  “Sunt încântat și onorat să am oportunitatea de a interpreta rolul dirijorului Sergiu Celibidache. Un talent unic, este considerat a fi unul dintre marii vizionari ai muzicii clasice, în ultimul secol. Să joc povestea anilor săi de maturitate va fi o mare provocare și o călătorie fascinantă”, a declarat John Malkvovich pentru Variety.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Dragă cititorule, pregătim un SUPER-CONCURS cu premii de MII DE LEI! Lasăți adresa de email aici pentru detaliile concursului.