Tartă cu mere după rețeta franțuzească a Andreei Esca. Te bagi?

tarta-mere-andreea-esca

În sezonul în care fructele românești se fac văzute, Andreea Esca propune pofticioșilor o rețetă care să le conțină. A ales merele, cu care se laudă că face cea mai bună tartă franțuzească din lume.

Rețetă de tarte tatin sau tartă franțuzească cu mere à la Andreea Esca

Tarte Tatin este un preparat denumit după surorile Tatin care l-au inventat și l-au servit la hotelul lor ca fel de mâncare sub semnătura acestora. Este un preparat de patiserie în care fructele, de regulă mere, sunt caramelizate în unt și zahăr înainte ca tarta să fie coaptă. Are originea în Franța, dar s-a răspândit și în alte țări de-a lungul anilor.

tarta-mere-andreea-esca
tarta-mere-andreea-esca

Ingrediente pentru aluat

  • 300 gr făină
  • 150 gr unt bun gras, tăiat cubulețe și lăsat un pic să se înmoaie
  • un vârf de cuțit de sare
  • 80 ml de apă (sau lapte călduț)

Mod de preparare

Amestecați făina cu sarea, apoi adăugați cubulețele de unt și începeți să frământați ușor cu buricele degetelor, până se contopesc ingredientele. Puneți repede și apa sau laptele cald, treptat, până vi se leagă aluatul și puteți forma o minge. Lăsați la frigider până e gata conținutul, a povestit Andreea Esca pe site-ul revistei sale, AList Magazine.

 

Compoziție

 

Curăță merele de coajă și taie-le în sferturi sau bucăți mici. Fă caramelul în cratiță topind 170 de grame de zahăr, peste care adăugați 50 de grame de unt. Pune în caramel bucățile de măr, apoi încă un strat de 30 de grame de zahăr și 20 de grame de unt.

Așază peste mere coca pe care ai scos-o din frigider și pe care ai întins-o în prealabil pe o foaie de copt. Se bagă totul la cuptorul preîncălzit timp de 40 de minute, la 180 de grade Celsius. După ce este gata, tarta trebuie lăsată timp de 10 minute înainte de a fi tăiată. Deliciul se servește alături de smântână sau cu înghețată de vanilie.

Istoria desertului

Tarte Tatin a fost creată accidental la Hôtel Tatin din Lamotte-Beuvron, Loir-et-Cher, la 169 km sud de Paris, în anii 1880. Hotelul era condus de două surori, Stéphanie și Caroline Tatin. Există povești conflictuale cu privire la originea tartei, dar cea mai comună este că Stéphanie Tatin, care a făcut cea mai mare parte a preparatului, a avut o zi în care a fost suprasolicitată, ieșind astfel deliciosul preparat. A început să facă o plăcintă tradițională cu mere, dar a lăsat merele să se gătească prea mult timp în unt și zahăr. Aceasta a încercat să salveze desertul punând baza de patiserie deasupra tăvii cu mere, apoi dându-l în cuptor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Dragă cititorule, pregătim un SUPER-CONCURS cu premii de MII DE LEI! Lasăți adresa de email aici pentru detaliile concursului.